Facket kan spela stor roll i klimatomställningen – intervju med Camilla Molina Muga

Klimat

Nyhet

2024-08-20

TCO har träffat Camilla Molina Muga, avfallsplanerare i Danderyds kommun och klimatombud för Vision för ett samtal om fackets roll i klimatomställningen och varför fler borde bli klimatombud. Se filmen här.

Vision första fackförbund i Sverige med klimatombud

Klimatombud är en ny facklig roll som Vision lanserade 2022, som första fackförbund i Sverige. Sedan dess har flera andra förbund hakat på med liknande roller. Som klimatombud kan medlemmar påverka arbetsplatsens klimatavtryck genom konkreta åtgärder och kunskapsspridning. Det kan handla om att se över hur man reser på jobbet, vilken mat som serveras på konferenser och vilka inköp som görs.

Camilla jobbar som avfallssamordnare i Danderyds kommun och var en av de första klimatombuden i landet. Hon uppskattar att klimatombudsrollen ger henne en naturlig väg in till arbetsgivaren när det gäller frågor som rör klimat och miljö. I rollen som klimatombud driver hon bland annat frågan om förmånscyklar för de anställda och subventionerad kollektivtrafik. En konkret vinst i arbetet hittills var att kollegorna fick möjlighet att köpa datorskärmar som skulle bytas ut, istället för att de slängdes.

Klimatombud finns i hela landet

Vi har också pratar med Jesper Jones som är klimatombud i Göteborgs stad, där han jobbar på enheten för demokrati och medborgarservice. Jesper uppskattar att han, som en del av sitt fackliga engagemang, kan jobba med konkret klimatomställning på arbetstid. Det känns skönt att kunna göra något så praktiskt lokalt som verkligen påverkar stadens arbete, det dämpar klimatångesten lite, förklarar Jesper.

Han berättar att det finns drygt 30 klimatombud spridda runtom i stadens olika verksamheter – inom alltifrån socialförvaltningen till skolor och äldreboenden. De lokala klimatombuden jobbar mycket med att följa upp det riktlinjer och beslut som finns för förvaltningarnas miljöarbete. I Göteborg har man också valt att organisera sig i ett stadsövergripande klimatråd, som jobbar med att trycka på arbetsgivarens klimatarbete på central nivå. Klimatrådet och de lokala ombuden verkar bland annat för att alla anställda ska få gratis kollektivtrafik.

Vill du veta mer om klimatombudens arbete i Göteborg stad? Lyssna här (spotify.com)

TCO:s nya klimatpolitiska program

I programmet presenteras lösningar på hur en rättvis klimatomställning kan gå till. Fyra principer och nära 50 reformförslag.

Tjänstemän är centrala i klimatomställningen

TCO har träffat Anna Hallin, hållbarhetssamordnare på Inköpsenheten i Kungsbacka kommun för ett samtal om hur engagerade tjänstemän visat vägen när utsläppen från kommunens upphandlingar har minskat.

Fackets förhandling gav minskade utsläpp

TCO har träffar Jim Werngren, mikrobiolog och vice ordförande i den lokala ST-styrelsen på Folkhälsomyndigheten, för ett samtal om fackets betydelse för att få till utsläppsminskningar på arbetsplatsen.

”Det ska vara lätt att göra rätt”

TCO har pratat med Jonna Björklund och Susanne Elevi som arbetar som sjuksköterskor på onkologiska kliniken vid Örebros universitetssjukhus. De berättar om kraften i att vara flera som driver på klimatarbetet tillsammans.

Bild på Sofia Brändström

Kommunikationsstrateg

Sofia Brändström