Regeringens politik missar klimatmålen – dags för ett modigt och visionärt politiskt ledarskap!

Klimat

Blogg

2024-09-23

Klimatförändringarna är vår tids största strukturomvandling. Frågan är bara hur vi tacklar utmaningen, vad vi gör i dag kommer ge eko under många år framåt. Nu behövs ett modigt och visionärt politiskt ledarskap som kan skapa ett brett stöd för klimatpolitiken.

Även om det inte finns tid att vänta så verkar det tyvärr vara det regeringen ämnar göra.   

När regeringen presenterade sin budgetproposition för 2025 står det tydligt att miljöskatterna sänks, att de drar ned på anslagen till klimat och miljö, i ett läge där vi hade förväntat oss ökade anslag till bland annat klimatanpassning och viktiga satsningar som Industriklivet. TCO anser också att sänkt bensinskatt och avskaffad flygskatt är fel riktning för klimatpolitiken. 

Regeringens politik räcker inte för att nå klimatmålen

Regeringens egna beräkningar visar att den förda politiken inte bidrar till att nå vare sig de svenska eller de europeiska klimatmålen och åtagandena, varken på kort eller lång sikt. Det är dåligt för klimatet och bryter mot den svenska klimatlagen.  

Regeringen behöver också vara tydligare i sin kommunikation, det går inte att ena dagen säga att klimatmålen nås när det nästa dag går att läsa ut följande i den egna propositionstexten under utgiftsområde 20: 

Det är allvarligt, i en tid som så förtvivlat skriker efter handling och ledarskap. Runtom i Europa kämpar nu tusentals människor mot enorma vattenmassor. Översvämningarna i ovädret Boris spår är de värsta på mer än 20 år och regnet fortsätter – från Rumänien i sydost, via Ungern och Österrike till Polen i nordost. Dödssiffrorna stiger och flera länder har satt in militär i kampen mot vattenmassorna. Det är bara en i raden av alla de naturkatastrofer som blir vanligare och kraftigare, till följd av ett förändrat klimat.  

Krävs politiska reformer som minskar utsläppen

Vad vi behöver nu är politiska reformer som minskar utsläppen och främjar grön teknik, samtidigt som de garanterar en rättvis omställning. En politik med tydligt fokus på att anpassa arbetsmarknaden, på att förändra utbildningspolitiken och omställningsmöjligheterna till gröna jobb. En politik som erbjuder trygghetssystem värda namnet så att människor vågar och kan byta jobb.  

Att vara ledande i den gröna omställningen är också en konkurrensfördel som ökar möjligheterna för Sverige att ta del av gröna investeringar och bli ett nav för ny kunskap, forskning och jobb med schysta villkor.  

Detta finns det för lite av i regeringens budgetproposition. Vi hade önskat att regeringen tog ansvar och därmed de första kliven mot en grön framtid att längta till! 

Bild på Charlotta Helge

Samhällspolitisk chef

Charlotta Helge