”Det ska vara lätt att göra rätt i klimatomställningen”

Klimat

Nyhet

2024-09-24

TCO har pratat med Jonna Björklund och Susanne Elevi som arbetar som sjuksköterskor på onkologiska kliniken vid Örebros universitetssjukhus. De berättar om kraften i att vara flera som driver på klimatarbetet tillsammans. De ingår båda i en grupp som kallas Green Team som driver miljö- och klimatarbetet på kliniken.

På onkologiska kliniken vid Örebro Universitet arbetar 150 medarbetare. För ungefär 1,5 år sedan inrättade kliniken ett Green Team som består av sex medarbetare som alla har olika professioner och roller. Initiativet kommer från ledningen, vilket gör att det både finns ett starkt mandat och tid avsatt för att gruppen ska kunna bedriva arbetet framåt. Gruppen ses ungefär en gång i månaden och varje år gör de en miljörond på kliniken.

Lättare att få till förändring i grupp

Jonna och Susanna berättar att det har spelat stor roll att vara en grupp som driver förändringen tillsammans i stället för att vara ensamt ansvarig, vilket kan vara både tufft och motsträvigt. Att vara ett team har bidragit till att miljöarbetet syns och hörs på kliniken och det i sig har förändrat människors tankesätt och vilja att ändra beteende.

En av förändringarna som Green Team har fått till är att byta från pappersöverdrag till galonöverdrag på klinikens britsar. Kliniken har 20–30 patienter per dag vilket bidrar till att stora mängder papper slängs. Skiftet har bidragit till att minska klinikens pappersförbrukning avsevärt.

Ska vara lätt att göra rätt

Gruppen har också sett över och ändrat flera av klinikens rutiner vilket exempelvis har bidragit till att minska användningen av engångsartiklar och gå över till produkter av rostfritt stål samt bättre kärl för återvinning i stället för stora svarta plastsäckar där allt riskerar att slängas.

”Det ska vara svårt att göra fel och lätt att göra rätt”, så sammanfattar Jonna och Susanna det förändringsarbete de försöker få till på kliniken genom Green Team.

Arbetsplatserna är avgörande i klimatomställningen – och tjänstemännen är nyckelspelare

Tjänstemännen är centrala, de behöver bli lyssnade på och göras delaktiga i klimatarbetet. Helt enkelt få rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Ökad samverkan och dialog på arbetsplatserna gör att glappet mellan arbetsgivares klimatambitioner och genomförandet kan överbryggas.

Ett förändrat klimat påverkar arbetsmiljön i hög grad, det påverkar arbetstagarnas hälsa, säkerhet och trygghet. Rätt förutsättningar behöver därför ges för att arbetsplatserna ska kunna anpassas för till exempel extremväder, värmeböljor och spridning av sjukdomar. Läs mer om hur TCO vill bidra i klimatomställningen och våra förslag för en rättvis omställning i vårt klimatpolitiska program

TCO:s klimatpolitiska program

I programmet presenteras lösningar på hur en rättvis klimatomställning kan gå till. Fyra principer och nära 50 reformförslag.

Tjänstemän är centrala i klimatomställningen

TCO har träffat Anna Hallin, hållbarhetssamordnare på Inköpsenheten i Kungsbacka kommun för ett samtal om hur engagerade tjänstemän visat vägen när utsläppen från kommunens upphandlingar har minskat.

Facket kan spela stor roll i klimatomställningen

TCO har träffat Camilla Molina Muga, avfallsplanerare i Danderyds kommun och klimatombud för Vision för ett samtal om fackets roll i klimatomställningen och varför fler borde bli klimatombud.

Bild på Sofia Brändström

Kommunikationsstrateg

Sofia Brändström