Hälften går i förtid – så ser tjänstemännen på att arbeta till riktåldern
Pension, Arbetsmiljö
Rapport
2024-01-16
I den här rapporten visar TCO hur tjänstemännen ser på att arbeta till riktåldern eller längre. Resultatet är tyvärr alarmerande. 52 procent av tjänstemännen mellan 50 och 67 år planerar att gå i pension före riktåldern. Om stora grupper går i pension tidigare än vad beslutsfattare vill styra mot riskerar det att öka bristen på kompetens i såväl offentlig som privat sektor.
Rapporten i korthet
Höjning av riktålder
För att motverka att pensionerna blir lägre i takt med den ökande medellivslängden beslutade riksdagen år 2017 att höja pensionsåldrarna genom att införa en så kallad riktålder. År 2023 höjdes riktåldern från 65 till 66 år och samtidigt höjdes lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 62 till 63 år.
Mer än hälften planerar att gå i pension före riktåldern
Mer än hälften av tjänstemännen i åldrar 50 till 67 år planerar att gå i pension före riktåldern. Det visar resultatet av en undersökning som SCB genomfört på uppdrag av TCO.
Sammantaget visar undersökningen att bristande arbetsmiljö och den egna hälsan tycks vara huvudorsaker till att tjänstemän inte är beredda att jobba till riktåldern eller längre. Hög arbetsbelastning, anspänt arbete och andra påfrestningar som rör sociala relationer på arbetsplatsen är vanligt förekommande brister i arbetsmiljön.
Resultaten i TCO:s undersökning stämmer väl överens med det som Arbetsmiljöverket visar i sina återkommande undersökningar. Omkring två tredjedelar av tjänstemännen befinner sig i en stressig och psykiskt påfrestande arbetsmiljö, med alldeles för mycket att göra och hög förekomst av anspänt arbete.
För att jobba längre krävs ett hållbart arbetsliv
Det finns goda skäl att successivt höja pensionsåldern och TCO:s utgångspunkt är att tjänstemän ska kunna pensionera sig vid riktåldern eller senare. Men för att det ska vara möjligt behöver politiker och arbetsgivare skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv med god arbetsmiljö, möjlighet till kompetensutveckling och omställning vid behov. Annars riskerar det att hota kompetensförsörjningen, påverka inbetalningar till pensionssystemet och den enskildes ekonomi.
Så ser tjänstemän på att jobba till riktåldern
Bristande arbetsmiljö och den egna hälsan är två orsaker till att över hälften av tjänstemännen vill gå i pension före riktåldern. Rapporten bygger på en undersökning från SCB.
3 frågor om riktålder till TCO:s pensionsexpert
3 frågor om riktålder till TCO:s pensionsexpert
Lena Orpana reder ut grunderna kring riktålder och vad det kan få för konsekvenser när en stor andel av tjänstemännen inte tror att de kommer arbeta fram till riktåldern.
TCO:s arbetsmiljöutredare: Det krävs förbättringar på bred front
TCO:s arbetsmiljöutredare: Det krävs förbättringar på bred front
Attraktiva arbetsgivare med friska medarbetare – som orkar jobba åtminstone till pensionsålder – är en viktig förutsättning för ett hållbart arbetsliv.
Relaterat
Pension, Arbetsmiljö
Ny rapport från TCO: Så får tjänstemännen ett längre arbetsliv – och en bättre pension
Många tjänstemän planerar att gå i tidig pension av arbets- och/eller hälsoskäl. Detta på grund av dålig arbetsmiljö...
Pension, Arbetsmiljö
Längre arbetsliv – och en bättre pension
Rapporten är den andra delen i en serie som diskuterar tjänstemännens förväntningar på pensionen samt möjligheter och...
Pension, Arbetsmiljö
180 000 tjänstemän vill gå i pension i förtid
En ny rapport från TCO visar att många tjänstemän vill lämna arbetslivet före riktåldern. Det främsta skälet är att...