Ny rapport från TCO: Så får tjänstemännen ett längre arbetsliv – och en bättre pension
Pension, Arbetsmiljö
Pressmeddelande
2024-11-08
Många tjänstemän planerar att gå i tidig pension av arbets- och/eller hälsoskäl. Detta på grund av dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning. Det är dåligt både för indviderna och samhället. I rapporten Längre arbetsliv – och en bättre pension ligger fokus på den kategori tjänstemän som planerar att lämna arbetslivet före riktåldern och där ekonomin inte är en viktig orsak. Syftet är att fördjupa analysen av hur upplevda brister i arbetsmiljön och hälsoskäl påverkar pensionsbeslutet och vilka konsekvenser en tidig pensionering får för den framtida pensionen, och för samhället i form av förlorad arbetskraft.
–Tydligt är att många idag känner att arbetsmiljön inte håller för ett förlängt arbetsliv – och att den situationen i hög grad påverkar kvinnor i offentlig sektor. Vi hör det i våra samtal med tjänstemännen på Sveriges arbetsplatser, och vi ser det i statistiken. För många blir valet att lämna arbetslivet tidigt en konsekvens av tungt arbete och bristande arbetsmiljö, säger Therese Svanström, ordförande TCO.
Rapporten är den andra delen i en serie som diskuterar tjänstemännens förväntningar på pensionen samt möjligheter och önskemål att förlänga arbetslivet. Denna del fokuserar på de tjänstemän, cirka 180 000 personer, i åldern 50–67 år som planerar att gå i pension före riktåldern av arbets- och/eller hälsoskäl. Resultaten visar att en dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning är vanliga skäl till att tjänstemän planerar att gå i pension tidigare.
Ett år extra i arbetslivet har stor betydelse
Kvinnor är överrepresenterade i yrken med bristfällig arbetsmiljö, såsom vård, skola och omsorg och även överrepresenterade bland de tjänstemän som på grund av arbets- och/eller hälsoskäl planerar att lämna arbetslivet tidigare. Majoriteten av de här kvinnorna har en eftergymnasial utbildning på minst tre år och många av dem arbetar i offentlig sektor.
Om de 180 000 tjänstemännen som av arbets- och/eller hälsorelaterade skäl planerar att gå i pension före riktåldern, skulle kunna arbeta i sin nuvarande omfattning ytterligare ett år, skulle det medföra ett arbetskraftstillskott på ungefär 150 000 helårs- och heltidstjänster under den närmaste 10–15 års-perioden. Varje år som arbetslivet förlängs kan dessutom öka pensionen med 7–8 procent för individen.
Fyra förslag för att fler ska kunna, orka och vilja arbeta längre
- Förbättra arbetsmiljön, särskilt för yrken inom vård, skola och omsorg i offentlig sektor.
- Erbjud goda möjligheter till kompetensutveckling och omställning genom hela arbetslivet, och en ökad flexibilitet gällande arbetstider.
- Motverka åldersdiskriminering, särskilt vid rekrytering.
- Höj pensionsavgifterna och nivån på pensionsrätterna, från nuvarande 17,21 procent av inkomsten till 18,5 procent.
Relaterat
Pension, Arbetsmiljö
Längre arbetsliv – och en bättre pension
Rapporten är den andra delen i en serie som diskuterar tjänstemännens förväntningar på pensionen samt möjligheter och...
Pension, Arbetsmiljö
180 000 tjänstemän vill gå i pension i förtid
En ny rapport från TCO visar att många tjänstemän vill lämna arbetslivet före riktåldern. Det främsta skälet är att...
Arbetsmiljö
Att leda och samverka i det digitala arbetslivet
Varje år på hösten infaller europeiska arbetsmiljöveckan, med aktiviteter från inte minst fackförbund som genomför...