Tal den 15/2 mot Rysslands krig i Ukraina

Internationellt

Nyhet

2023-02-15

Det har gått nästan ett år sedan Ryssland startade sitt krig mot Ukraina. Den 15 februari talade TCO:s ordförande Therese Svanström återigen på en manifestation utanför Rysslands ambassad. Läs hela hennes tal nedan.

 

Kära vänner,

Om bara några dagar är det ofattbart nog ett år sen Putins orättfärdiga, brutala och folkrättsvidriga invasion av Ukraina. 

Under detta år har tusentals civila dödats och tusentals skadats. Brutala krigsbrott har begåtts. Skolor, barnsjukhus, energianläggningar, förlossningsavdelningar och humanitära korridorer har beskjutits. Hela städer har lagts i ruiner.

Rysslands krig i Ukraina har lett till en humanitär katastrof, och tvingat över 14 miljoner människor på flykt.

När Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina trodde han på en snabb seger. I stället möttes han av ett samlat folk som visade enorm tapperhet. Och som nästan ett år senare fortfarande visar samma tapperhet.

Det ukrainska folket vet att det som står på spel är frihet och demokrati. Alternativet är en ordning som präglas av aggression, våld och vapenmakt.

Det ukrainska folkets heroiska försvar av sitt land och sin frihet tjänar som en enorm inspiration för oss alla. Vi förstår också att det försvar som dom samlar, det samlar dom också för oss. För hela Europa. För hela den fria världen.

När ukrainarna försvarar sin frihet, sin demokrati och sin självbestämmanderätt så försvarar dom också vår frihet och vår demokrati. Vi kan inte nog tacka dom för det.

Vänner, det är viktigt att vi fortsätter stödja Ukraina på alla sätt vi kan.

Vi har i dagarna hört fruktansvärda nyheter att Ryssland inlett en ny stor offensiv. När ettårsdagen av kriget närmar sig planerar inte Putin för fred. Han planerar för fortsatt krig.

Efter ett år känns nu kriget dessutom i våra egna plånböcker, med stigande elpriser och inflation. Då måste våra högljudda protester fortsätta med oförminskad styrka. Vi måste komma ihåg att priset det ukrainska folket betalar är så oändligt mycket större än vårt pris. Dom betalar med sina liv.

När Putin för snart ett år sedan inledde sitt anfallskrig mot Ukraina trodde han att EU skulle stå splittrat. Han trodde att EU skulle vara oförmögen att uppbåda ett kraftfullt svar. I stället möttes han av beslutsamhet och enighet. När nu Sverige är ordförandeland för EU är det vårt ansvar att se till denna enighet fortsätter.

Vi i den svenska och hela den europeiska fackföreningsrörelsen står enade med det ukrainska folket, och i vårt fördömande av denna brutala och orättfärdiga invasion.

Vår solidaritet med det ukrainska folket är total. Vi ser med stolthet hur våra fackliga systerorganisationer i Ukraina och i angränsade länder som Polen, Moldavien och Rumänien hjälper ukrainare på flykt.

I lördags var det Melodifestival, och det svenska folket tog 18-åriga Maria Sur som flytt från Ukraina till sitt hjärta när hon sjöng ”Never give up”. Hon förmedlade ett budskap om att stå ut och fortsätta framåt, oavsett motgångar.

I den andan står vi här idag i solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket. Vi står här eniga i vårt fördömande av Rysslands invasion av Ukraina. Vi fördömer krigsbrotten. Vi fördömer aggressionen.

Vi kräver att Ryssland omedelbart och ovillkorligen drar tillbaka alla ryska styrkor från Ukraina.

Vi kräver fred i Ukraina nu.

Slava Ukraini!

Bild på Jennie Zetterström

TF Presschef

Jennie Zetterström