Arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Artikel

En god arbetsmiljö är avgörande för att skapa friska arbetsplatser där människor trivs och kan utvecklas i sitt arbete. Men dagens arbetsliv ställer krav som medför stora hälsorisker för anställda. TCO arbetar för att stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet, med fokus på organisatoriska arbetsmiljöproblem, starkare skyddsombud och jämställda arbetsförhållanden.

  • Stärk och utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet. Tjänstemän på arbetsplatser med systematiskt arbetsmiljöarbete drabbas i lägre utsträckning av arbetsrelaterade besvär. Systematiskt arbetsmiljöarbete måste integreras i verksamheters ledningsgrupper och följas upp på samma sätt som andra verksamhetsmål och budget följs upp.
  • Fler måste följa reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Den stressrelaterade ohälsan på grund av hög arbetsbelastning är fortsatt hög, speciellt i kvinnodominerade yrken. Därmed ökar vikten av att arbeta med organisatorisk och social arbetsmiljö. Att inte tillämpa OSA-regler måste få tydliga konsekvenser. Detta för att skydda anställda i kvinnodominerade yrken specifikt och i arbetslivet generellt.
  • Inför en lag mot mobbning och trakasserier i arbetslivet. Mobbning och trakasserier skapar ohälsa på arbetsplatsen, och den som blir utsatt har idag ingen möjlighet till upprättelse och kompensation i form av skadestånd. Det behövs en tydlig lagstiftning kring detta.
  • Stärk skyddsombuden. Skyddsombuden bidrar med livsviktiga insikter och insatser. Utbildning och tid för uppdraget är angeläget för att de ska kunna företräda kollegorna och verka för att kollegornas arbetsmiljö förbättras och utvecklas. Skyddsombuden behöver mer stöd från såväl chefer som kollegor för att kunna fullgöra uppdraget. Även de regionala skyddsombuden (RSO) är viktiga. De stöttar mindre företag att komma igång med arbetsmiljöarbetet. RSO har också en viktig roll att utse skyddsombud på arbetsplatserna.

Systematiskt arbetsmiljöarbete bidrar till friskare arbetsplatser

Systematiskt arbetsmiljöarbete går ut på att kontinuerligt undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp arbetsmiljön på en arbetsplats. Detta sker i samverkan mellan arbetsgivare och skyddsombud (även kallat arbetsmiljöombud). Utöver den fysiska arbetsmiljön är organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) en viktig del av arbetet, som syftar till att främja friskfaktorer och motverka de växande psykiska, arbetsrelaterade besvären.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet bidrar till att eliminera riskfaktorer på arbetsplatsen, vilket har stor betydelse för sjukskrivningar. Detta framgår av TCO:s rapport om långtidssjukrivna tjänstemän (2021). I rapporten framkommer bland annat att tjänstemän på arbetsplatser med systematiskt arbetsmiljöarbete i lägre utsträckning är utsatta för riskfaktorer som kan leda till sjukskrivning.

Arbetsmiljöarbetet behöver stärkas ytterligare

Det finns dock brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. I en TCO-rapport om skyddsombudens arbete (2021) uppger bara hälften av ombuden att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön behandlas i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Var femte skyddsombud upplever dessutom att chefer och arbetsledare inte har tid att driva arbetsmiljöarbetet, trots att det ska ske enligt lag, och nästan 40 procent av skyddsombuden uppger att de inte har tillräckligt med tid för sitt uppdrag.

Hur mår skyddsombuden?

TCO:s arbetsmiljörapport från 2022 (Hur mår vi på jobbet?) visar hur arbetsorsakade besvär skiljer sig åt mellan sektorer och vilka besvär som är vanligast beroende på kön och utbildningsnivå. Tjänstemän upplever sig generellt ha viktiga och meningsfulla arbeten som de trivs med, men i rapporten framkommer att de arbetsrelaterade besvären kan begränsa livet även utanför arbetet – utöver att de leder till frånvaro från arbetet. 

Störst risk för sjukskrivningar inom kvinnodominerade yrken

Dagens arbetsmarknad präglas av ojämställda villkor mellan kvinno- och mansdominerade yrken. Arbetsmiljön inom kvinnodominerade yrken är generellt sett sämre, vilket leder till att kvinnor i högre grad än män drabbas av arbetsrelaterade besvär. 

För män som arbetar inom ett kvinnodominerat yrke är risken dubbelt så stor att bli sjukskriven till följd av stress jämfört med män som arbetar inom ett mansdominerat yrke (läs mer i TCO:s rapport Från riskfaktorer till friskfaktorer). Kvinnor som arbetar inom ett kvinnodominerat yrke löper 44 procent större risk att bli sjukskrivna till följd av stress än kvinnor som arbetar inom ett mansdominerat yrke.

Längre och förändrat arbetsliv ställer krav på en god arbetsmiljö

I en rapport från 2024 (Hälften går i förtid) visar TCO att över hälften av tjänstemännen mellan 50 och 67 år planerar att gå i pension före den så kallade riktåldern (tidigast 66 år). Bristande arbetsmiljö och hög arbetsbelastning angavs som viktiga orsaker. För att fler ska vilja och orka arbeta längre behöver förutsättningarna förbättras, bland annat genom en bättre arbetsmiljö.

Distansarbete har kommit att bli en självklar del av arbetslivet för många tjänstemän, vilket kan ha positiva effekter både för arbetsmiljön och för tjänstemännens livssituation i stort. Men det ställer också höga krav både på arbetsgivare och arbetstagare, och arbetet behöver därför utformas på ett ansvarsfullt sätt för att vara långsiktigt hållbart. Ta del av TCO:s samlade information om arbetsmiljö vid distansarbete.

Från riksfaktorer till friskfaktorer

I denna rapport från 2021 är långtidssjukskrivna tjänstemän i fokus: Vilka är de och hur var deras arbetssituation tiden innan sjukskrivningen?

Resultaten i rapporten visar att de långtidssjukskrivna tjänstemännen tiden innan de blir sjukskrivna möter flera faktorer i sitt arbete som innebär en förhöjd risk för ohälsa. 

Yngre kvinna sitter vid en dator och tittar bort. I bakgrunden diskuterar kollegor.

Arbetsmiljö vid distansarbete

Vilka fördelar risker finns vid distansarbete? Och vad säger juridiken? Det och mer tar vi upp här. 

En kvinna sitter vid en dator och pratar i mobiltelefon. Hon är hemma vid ett köksbord.
Bild på Martine Syrjänen Stålberg

Utredare: arbetsmiljö

Martine Syrjänen Stålberg

Prenumerera på alla våra nyheter inom arbetsmiljö

Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt inom arbetsmiljö?`Lämna din mejladress här.

Vi behandlar dina kontaktuppgifter med stöd av ett berättigat intresse. Läs mer om vår hantering här.

Mer om arbetsmiljö

Här hittar du allt vårt material om arbetsmiljö, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.

Filtrera

Sökresultat

Inga träffar

Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.