Hur kan högskolan kombinera akademisk frihet med ett utbildningsutbud som matchar arbetsmarknadens behov?
Utbildning och omställning
Blogg
2024-12-05
Igår, onsdag 4 december, bjöd TCO in till Arena för dialog om högskolans uppdrag att främja det livslånga lärandet. Vi är många som är bra på att prata om att styrning och finansiering av högskolan måste ses över men det är svårt att gå från att konstatera att det behövs till att faktiskt resonera kring hur vi får till stånd en förändring.
När behovet att vända och vrida på en samhällsutmaning uppstår, bortom talepunkter och högt tonläge, anordnar vi på TCO Arena för dialog. Det livslånga lärandet är just en sådan samhällsutmaning där vi behöver fördjupad kunskap och aktivt lyssnande. Den här gången valde vi därför att samla rektorer och företrädare för högskolor och universitet från Luleå i norr till Lund i söder, riksdagsledamöter och intresseorganisationer till en workshop om vilka förändringar som behövs för att få ökad effekt av högskolans uppdrag i det livslånga lärandet. Deltog gjorde också Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm, som inledde med att resonera om behovet av bildning för att kunna lära nytt, lära om och vara redo för en föränderlig arbetsmarknad.
Det jag tog med mig från samtalen var det stora behovet av att samlas mellan lärosäten och professioner för att utmana varandras tankar. Det fanns en stor samstämmighet om att förändring behövs i rummet och vi var många som fick med sig nya idéer att utveckla i våra respektive organisationer. Jag upplever också att det finns också ett stort värde att fortsätta analysera de behov av förändringar som deltagarna prioriterade i slutet av workshopen. Det som lyftes fram då var:
- Se över synen på utbildning och pedagogik på högskolorna. Att öka effekten av högskolans uppdrag i det livslånga lärandet är inte endast en systemfråga, utan kräver också en förändring av kulturen i utbildningssystemet.
- Finansieringsmodellen ska stimulera lärande hela livet. I detta nämndes särskilt att finansieringen, som idag är beroende av genomströmning och prestation, bör förändras.
- Vi behöver tydliggöra vad vi menar med samverkan och skapa en styrning och finansiering som premierar samverkan med andra utbildningsformer, andra lärosäten, näringsliv och offentlig sektor, men också tvärvetenskaplig samverkan inom akademin.
- Kunskapen behöver höjas om att lärosätenas autonomi och akademisk frihet inte står i motsats till att utgå från samhällets och arbetsgivarnas behov.
Om du vill veta mer om samtalet och vårt arbete med det livslånga lärandet så fortsätter vi gärna samtalet med fler aktörer. Hör av dig till oss!
Relaterat
Utbildning och omställning
TCO:s yttrande på slutbetänkandet Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid
För TCO är kunskap den allra viktigaste nyckeln till välstånd och välfärd. En välutbildad befolkning stärker tillväxt...
Utbildning och omställning
TCO:s remissvar på betänkandet Växla yrke som vuxen – en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna
TCO tillstyrker övergripande utredningens förslag om att reformera vuxenutbildningen. Förslagen är rimliga och...
Utbildning och omställning, Arbetsmarknad
Vilket samhälle vill vi att AI ska leda till?
Förra veckan stod det AI på agendan! Då genomförde TCO vår fjärde Arena för dialog. Efter att ha avverkat öppna och...
TCO:s Arena för dialog
TCO:s Arena för dialog
TCO efterlyser fler breda och långsiktiga överenskommelser i politiken. Väljarna håller med. 9 av 10 vill att riksdagspartierna kommer överens i viktiga frågor.