StartFakta och politik

TCO:s kulturpris och...

TCO:s kulturpris och stipendier delas ut

TCO

Pressmeddelande

2022-02-22

TCO:s kulturpris och kulturstipendier delades ut digitalt under onsdagen. Årets kulturpris tilldelas Mari Carrasco, koreograf och dansare. Stipendier tilldelas musikern Sibille Attar och författarna Elaf Ali och Balsam Karam.

- Ett rikt och varierat kulturliv har en stor betydelse för både arbetsliv och samhälle, och har inte minst varit viktigt under pandemin. Årets pristagare skapar kultur som både berör och ger insikt, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.

TCO har delat ut kulturpriset sedan 1974. Summan är på 100 000 kronor och stipendierna på 50 000 kronor styck. Syftet är att varje år premiera någon av tidens viktiga konstnärliga gärningar.

Juryn består av representanter från TCO:s medlemsförbund och en representant från Konstnärliga och Litterära Yrkesutövarens samarbetsnämnd (KLYS).

- Det är av stor betydelse att TCO årligen uppmärksammar kulturens betydelse genom att dela ut ett kulturpris och kulturstipendium till framstående konstnärer. Inte minst under pandemin, då många kulturskapare har sett hela sin arbetsmarknad och inkomst försvinna. Det känns extra bra att med årets pris kunna uppmärksamma en representant för danskonsten, vars infrastruktur är särskilt skör, säger Simon Norrthon, ordförande i juryn för TCO:s kulturpris och förbundsordförande i Scen & Film.

Juryns motiveringar

TCO:s kulturpris 2021 tilldelas Mari Carrasco för att med rörelse som uttryck gestalta vårt innersta.

Att under pandemins isolering få ta del av Mari Carrascos verk ”Remind Me I’m not Dead” är en påminnelse om dansens kraft, festens funktion och rörelsens betydelse för människans uttryck. Med grund i individens egen rytm, byggs en kollektiv ström av groove och puls. Genom att utmana tidens framåtrörelse och tempo ger Mari Carrascos koreografi både en upplevelse av svindel och av närhet.

TCO:s kulturstipendium 2021 tilldelas:

Sibille Attar för sin storslagna och gränsöverskridande pop.

Mot dramatiska och ofta mörka bakgrunder målar Sibille med sin unika röst upp musikaliska målningar som inte lämnar en oberörd. Musiken är tidlös och blandar instrument och känslor på ett förtrollande sätt.


Balsam Karam för ett originellt författarskap och en lyrisk förmåga som griper tag och håller fast

Går det att väva ett band av känslor? Om känslorna är den mörkaste sorgen i form av förlusten av ett barn, om utgångspunkten är cornichen i ett främmande landskap och om gestalterna är kvinnor, då kallar vi bandet ”Singulariteten”. Bandet bildar cirklar som drar ner läsaren till livets innersta mörka väsen men som också bjuder på en virvlande och vacker resa i språk och lyrik.

Elaf Ali för ett gripande litterärt bidrag som skapar insikter och förståelse

Elaf Alis bok ”Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck” är en intensiv och dramatisk skildring som visar vägen till större frihet men med bibehållen värdighet. Elaf Alis bok är viktig, för dig och för mig och för framtida generationer.  

Tidigare års TCO-stipendiater

Här hittar du alla som tidigare fått TCO:s kulturpris.

Bild på José Gutierrez

Presschef

José Gutierrez