Rätt prioriterat Shekarabi – men vi vill också se rätt förslag!

Sjukförsäkring

Blogg

2019-10-10

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi prioriterar en tryggare sjukförsäkring som är ”rättssäker och begriplig”. Han lyfter fram att utredningen ”En trygg sjukförsäkring med människan i centrum” är i sitt slutskede och att utredningen har mandat att föreslå de ändringar av lagstiftningen som behövs för en rättssäker och begriplig sjukförsäkring. För TCO är denna prioritering välkommen – och vi förväntar oss nu att utredningen lägger fram de lagförslag som faktiskt behövs för att socialförsäkringsministerns prioritering ska bli verklighet.

Den nya socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi har i en rad inlägg på Facebook presenterat de prioriteringar han ser framför sig inom socialförsäkringsområdet. Det har bland annat handlat om familjeveckan, och nu senast om sjukförsäkringen där han prioriterar en tryggare sjukförsäkring. Han skriver att ”Vi ska en sjukförsäkring som går att lita på”, och den ska vara ”rättssäker och begriplig”. Han går vidare genom att särskilt lyfta fram den pågående utredningen ”En trygg sjukförsäkring med människan i centrum” och betonar att den har i uppdrag att titta på flera aspekter av lagstiftningen  för att säkra en mer ändamålsenlig och rättssäker sjukförsäkring och mandatet att föreslå ändringar i lagstiftningen”.

Från TCO:s sida kan vi inte annat än att starkt välkomna Shekarabis prioritering. Som vid här laget torde vara allom bekant har TCO tillsammans med de andra fackliga centralorganisationerna LO och SACO starkt efterfrågat att Försäkringskassan ges en lagstadgad skyldighet att ange  typ av arbete eller yrkesområde när Försäkringskassan bedömer att en försäkrad har arbetsförmåga för arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.

Idag finns ingen sådan skyldighet, men den följden att Försäkringskassan i sina beslut när sjukpenning nekas med motiveringen att den försäkrade har arbetsförmåga för normalt förekommande arbete hänvisar till fiktiva arbeten genom svepande och generella formuleringar som ”arbete med låga krav på kognitiv och fysisk aktivitet”, arbeten med låg stressnivå osv. Samtidigt är det svårt att förstå hur Försäkringskassan kan göra en bedömning att en försäkrad har arbetsförmåga för ett normalt förekommande arbete utan att i tanken någon gång snudda vid en tanke om vilket slags arbete det kan röra sig om.

Att ge Försäkringskassan en lagstadgad skyldighet att närmare ange vilket slags arbete det rör sig om när det bedöms att den försäkrade har arbetsförmåga för ett normalt förekommande arbete skulle stärka tydligheten och rättssäkerheten i sjukförsäkringen och göra Försäkringskassans beslut begripliga för den enskilde. Det skulle också i många fall utgöra en vägledning för både den enskilde och för Arbetsförmedlingen vilka yrkesområden eller typer av arbeten som kan vara aktuella i en fortsatt omställning till arbete.  För många skulle en sådan vägledning även vara en viktig faktor i att kunna acceptera ett ”negativt” beslut.

Att socialförsäkringsminister Shekarabi tydligt anger sina prioriteringar inom socialförsäkringsområdet är bra för den politiska debatten. Och att en trygg sjukförsäkring som är rättssäker och begriplig är en av prioriteringarna är mycket välkommet. Men att säga att man prioriterar något är en sak, att sedan verkligen göra det, när det innebär att andra frågor eller hänsynstaganden måste träda tillbaka är en helt annan sak. Shekarabi har nu varit tydlig med sina förhoppningar på att utredningen ”En tryggare sjukförsäkring med människan i centrum” lägger de lagförslag som krävs för en sjukförsäkring som är rättssäker och begriplig. Nu förväntar vi oss att ministern tydligt signalerar till utredningen att sådana förslag kan läggas och att Försäkringskassan i sitt regleringsbrev får ett tydligt mål att stärka rättssäkerheten och begripligheten i sjukförsäkringen.
Bild på Mikael Dubois

Utredare: välfärdsfrågor

Mikael Dubois