Det här bör ingå i nästa stimulanspaket

Arbetsmarknad

Debattartikel

2020-12-21

Pandemin har stor inverkan på människors liv och på ekonomin. Stimulanserna, i tillägg till krisåtgärder som korttidspermittering och omsättningsstöd, bör utformas så att de både upprätthåller efterfrågan i ekonomin och underlättar den strukturomvandling som pågår, skriver företrädare för Forum för Omställning, Susanne Ackum, Göran Arrius, Marcus Wallenberg, Therese Svanström med flera.

Utvecklingen av Covid-19 leder till kraftiga åtgärder för att begränsa smittspridningen. Detta har stor inverkan på människors liv och ekonomin. Enligt vår mening kan stimulanserna, i tillägg till krisåtgärder som korttidspermittering och omsättningsstöd, utformas så att de både upprätthåller efterfrågan i ekonomin och underlättar den strukturomvandling som pågår till följd av ny teknik och nya affärsmodeller. Nästa stimulanspaket bör därför ha mer av följande:

  • Satsningar på digital infrastruktur/connectivity. Exempelvis utbyggnad av mobiltäckning, bredband och fiber så att alla som bor i Sverige kan verka digitalt. Snabba på processen runt 5G så att vi kan dra verklig nytta av den nya tekniken.

  • Den vildvuxna floran av utbildningar måste göras mer lättillgängligt. Det är bra att regeringen nu poängterar och subventionerar möjligheten till kompetensutveckling vid korttidspermitteringar. För att underlätta detta måste dock utbildningsutbudet blir mer tillgängligt, strukturerat och flexiblare i sak, tid och rum.

  • Tillsätt en temporär task force för att förhindra bestående hög arbetslöshet. Det är viktigt att dra lärdomar från tidigare kriser där många som blir permitterade, sedan blir uppsagda och därefter arbetslösa, och förblir så under lång tid för att till slut kanske lämna arbetskraften. Utifrån goda exempel från både privat och offentlig sektor behöver därför arbetsmarknads- och utbildningspolitiken samordnas bättre. För att snabbt åstadkomma detta bör en temporär task force tillsätts med relevant kompetens från myndigheter, akademin, arbetsmarknadens parter och deras omställningsorganisationer, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt nationella/regionala samordnare. Task forcen ska ha till uppgift att samla information om vilken kompetens de arbetslösa har samt det behov av kompetens som arbetsgivare samtidigt efterfrågar. Brist i matchningen mellan utbud och efterfrågan ger svaret på vilka korta utbildningar som individen kan behöva för att överbrygga kompetensgapet. För att brister i utbildningsutbudet ska kunna åtgärdas skyndsamt bör det åtgärdas via ett anbudsförfarande och inte via regelrätt upphandling med långa ledtider. Det är också viktigt att i nuläget hitta pragmatiska lösningar på hur enskilda ska kunna försörja sig vid nödvändig yrkesväxling mitt i livet.

  • Bygg upp en nationell digital matchnings-infrastruktur. Ett av hindren för en effektivare matchning på svensk arbetsmarknad är bristen på en användarvänlig sammanhållen och relevant infrastruktur för kompetensförsörjning. Ett sådant arbete har Forum för Omställning inlett och regeringens samverkansprogram för kompetensförsörjning och livslångt lärande har tagit ytterligare steg på vägen. För att ytterligare snabba på processen behövs här ett tydligt statligt åtagande.

Sverige har mycket goda förutsättningar att ta ett globalt ledarskap inom kompetensutveckling och omställning. Samarbete och kompromisser är det som utmärker den svenska modellen. Det är nu återigen viktigt att samla de aktörer som behövs för att arbeta mot de gemensamma målen om låg kompetensbrist och låg arbetslöshet!

Therese Svanström
ordförande TCO

Susanne Ackum
ordförande Forum för Omställning

Anders Ferbe
ordförande Arbetsförmedlingen

Carl Leinar
fd vd Trygghetsrådet


Caroline Berg
ordförande Axel Johnson

Göran Arrius
ordförande Saco

Helen Dannetun
professor Linköpings universitet

Magnus Tyreman
europachef McKinsey

Marcus Wallenberg
ordförande SEB

Martin Lundstedt
vd och koncernchef AB Volvo

Oscar Stege Unger
seniorrådgivare Wallenberg Foundations

 

Läs denna debattartikel i Dagens Samhälle.