Kollektivavtalets försäkringar kan ge extra ersättning vid arbetslöshet

Partsmodellen

Blogg

2020-04-06

Under mars månad fick Arbetsförmedlingen in 36 800 varsel om uppsägning. Framför allt är det varsel inom hotell, restaurang, bemanning, turism, event, transport och handel. Varsel betyder inte arbetslöshet men från historiska data vet vi att ungefär hälften av de som blir varslade också går vidare till uppsägningar i genomsnitt.

Kollektivavtalets fördelar

Den som arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtalet för privatanställda arbetare kan få extra ersättning vid arbetslöshet genom kollektivavtalets omställningsförsäkring. För att omfattas av avtalet för privatanställda arbetare behöver man, förutom att arbetsgivaren ska ha tecknat kollektivavtalet, ha fyllt 40 år och ha varit anställd inom avtalsområdet i minst 50 månader under de fem senaste åren.

Ersättning vid arbetslöshet

Den som omfattas kan få ett extra ekonomiskt stöd vid arbetslöshet. Ersättningen betalas ut som ett engångsbelopp som beror på arbetstagarens ålder. Beloppet är knappt 36 500 kronor för arbetstagare som blir uppsagda när de är 40-49 år. Därefter ökar ersättningen med drygt 1 500 kronor per år äldre än 49 år arbetstagaren är, från och med 50 års ålder fram till och med 60 års ålder då ersättningen är knappt 53 100 kronor, vilket är den högsta ersättningen.

Vad gäller? Tips till dig som är osäker på om din arbetsplatsen omfattas av kollektivavtalet för privatanställda tjänstemän:

Kolla med din arbetsgivare, arbetsplatsens HR-avdelning eller ditt fackförbund om du omfattas av avtalet.

Om du även är med i ett fackförbund kanske du har inkomstförsäkring för arbetslöshet, den ingår i de flesta fackförbunds medlemskap. Då får du via den 80 procent av din lön i 100–200 dagar. Här hittar du TCO:s förbund.

I TCO:s rapport Tryggheten, staten och partsmodellen finns mer om a-kassan, kollektivavtalens kompletterande ersättningar och fackförbundens inkomstförsäkringar.

Bild på Maria Ahrengart

Utredare: Arbetslöshetsförsäkringen

Maria Ahrengart