TCO på Forum jämställdhet: Distansarbetet får inte bli ett hinder för jämställdhet

Jämställdhet

Nyhet

2022-02-03

Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet genomförs 2022 den 8–9 februari, liksom förra året digitalt. TCO arrangerar seminariet ”Låt inte distansarbetet bli en jämställdhetsfälla” där bland andra TCO:s ordförande Therese Svanström medverkar. Vid seminariet kommer TCO också släppa nya siffror kring distansarbete och jämställdhet.

Under pandemin arbetade en stor del av tjänstemännen hemma från köksbordet, gästrummet eller det provisoriska hemmakontoret. Då var villkoren samma för alla. Men vilka blir effekterna för jämställdheten när arbetsplatserna öppnar upp igen? Kommer valfriheten och flexibiliteten påverka kvinnor och mäns arbetsvillkor och karriärmöjligheter olika? Är distansarbete lösningen på livspusslet eller riskerar det att förstärka ojämställda strukturer på arbetsplatserna och i hemmen?

– Fler kvinnor än män tycker att distansarbetet har gjort det lättare att få ihop livspusslet. De positiva erfarenheterna av att arbeta på distans är vanligare bland kvinnor än bland män, säger Therese Svanström

I samband med seminariet Låt inte distansarbetet bli en jämställdhetsfälla presenterar TCO nya resultat från en omfattande undersökning om hur tjänstemännen uppfattar för- och nackdelar med distansarbetet. Resultaten visar att det finns skillnader i hur kvinnor och män ser på distansarbetet.

– Om distansarbetet leder till att kvinnor halkar efter på jobbet för att de tar ännu mer ansvar för hem och barn är det förstås ett bakslag för jämställdheten. Arbetsgivarna måste därför se till att distansarbetare inte blir ett B-lag med sämre karriär- och löneutveckling, som främst består av kvinnor med föräldraansvar, säger Therese Svanström.

Medverkar på seminariet gör också

  • Linda Widar, forskare inom arbetshälsovetenskap och psykologi
  • Christian Sundin, arbetsmiljöexpert, Forena
  • Maral Babapour Chafi, Projektledare forskningsprojektet Aktivitetsbaserat arbetssätt
  • Magnus Lundbäck, Executive Vice President Human Resources and Sustainability, Getinge
Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström

Bild på Åsa  Forsell

Utredare: jämställdhet

Åsa Forsell