TCO stödjer kampen för demokrati i Belarus

Internationellt

Blogg

2020-08-20

Folkresningen i Belarus har snart pågått i två veckor sedan Lukasjenka återigen fuskade till sig valsegern. Förhoppningsvis kan styrkan i protesterna leda till att diktatorn tvingas bort och nya, demokratiska val kan hållas. TCO stödjer beslutet om sanktioner mot den belarusiska ledningen och kräver att fängslade demonstranter och fackliga aktivister friges. Dessutom vill TCO se stärkt EU-stöd till civilsamhället i Belarus, däribland de fria fackföreningarna, som spelar en avgörande roll för att ett maktskifte ska kunna ske.

Folkresningen i Belarus har snart pågått i två veckor sedan diktatorn Lukasjenka återigen fuskade till sig valsegern. Efter de första dygnens polisbrutalitet har säkerhetsstyrkorna dragit sig tillbaka, och demonstrationerna fortsätter. Oppopsitionen och den fria fackliga centralorganisationen BKDP uppmanar till strejker och aktioner på landets arbetsplatser. Frågan är vad som händer härnäst. Blir det en rödvit revolution i stil med Euromajdan Ukraina som till sist får diktatorn på fall? Eller kommer inrikesministeriets trupper trots allt försöka slå ner motståndet? Och hur kommer Ryssland att agera för att försöka säkra ”stabiliteten” i Belarus?

Idag är det omöjligt att förutspå den fortsatta utvecklingen. Men förhoppningsvis kan styrkan i belarusiernas protester leda till att Lukasjenka så småningom tvingas bort och nya, demokratiska val kan hållas. Efter ett par inledande år av frihet under 90-talets början har det belarusiska folket nu tvingats leva under Lukasjenkas repression i över ett kvartssekel. Som Aliaksandr Yarashuk, ordförande för den fackliga centralorganisationen BKDP uttrycker det: "Inget slutade på valdagen, allt börjar nu. Jag är övertygad om att det här kommer att sluta med att den nuvarande politiska regimen oglamoröst avgår".

Det är bra att EU snabbt enats om att skärpa sanktionerna mot den belarusiska regimen efter fusket i valet och det efterföljande polisvåldet. det här fallet handlar det inte om ekonomiska sanktioner mot hela landet, utan riktade ”smarta” åtgärder som träffar en helt lista med nyckelpersoner i den belarusiska statsledningen. Som Carl Bildt uttryckte i Aktuellt häromkvällen så vore det klokt att ”göra den listan så lång som möjligt”. Om de höga tjänstemän som beställt fusket i vallokalerna eller beordrat tortyr och misshandel av demonstranter plötsligt beläggs med reseförbud till EU-länder kan det bli jobbigt att fortsätta vara lojal med diktatorn.

Parallellt med sanktioner måste EU stärka stödet till det civila samhället i Belarus – däribland de fria fackföreningarna, som spelar en helt avgörande roll för att ett maktskifte ska kunna ske. EU behöver dessutom ge tydliga besked om att fria val, en ny demokratisk ledning och reformer innebär att Belarus återigen kan bli en del av det östra partnerskapet med allt vad det innebär av stöd och samarbete.

Världsfacket har varit tidigt ute och visat solidaritet med belarusierna. Europafacket har ställt krav på skärpta sanktioner, men också ställt krav på att EU ser över sitt samarbete med Belarus och att alla former av bistånd som går via regimen omedelbart stoppas.

TCO har tillsammans med stora delar av det svenska civilsamhället visat sitt stöd för demokratirörelsen. Dessutom har vi tillsammans med övriga nordiska fack skrivit till belarusiska ambassadören i Stockholm med ett budskap tre om att vi inte accepterar valresultatet, och flera tydliga krav:

  1. att en process inleds för att hålla nya, demokratiska val
  2. att samtliga gripna demonstranter och fackliga aktivister omedelbart släpps
  3. att regimen säkerställer att internet fungerar, att pressfrihet införs och att alla medborgare garanteras rätt att resa in och ut ur landet. 
Bild på Oscar Wåglund Söderström

F.d. Internationell chef

Oscar Wåglund Söderström