En julhälsning i Coronatider

Blogg

2020-12-22

Ett annorlunda år är till ända. TCO har spelat en avgörande roll för flera lösningar under året. Nu är vi många som får ledigt, men glöm inte att tänka på de som arbetar, ofta i frontlinjen mot pandemin. Tänk på dem och ta ditt ansvar för att minska smittspridningen.

För många av oss är det nu dags att vara lediga över jul- och nyårshelgerna. Det är alltid viktigt, men särskilt viktigt i år, att tänka på de som inte får vara lediga. Det finns många yrkesgrupper i TCO-familjen där arbete på helger och kvällar är en del av jobbet. Många av dem är trötta efter att ha arbetat i frontlinjen mot pandemin. Som läget ser ut just nu har vi fortsatt en svår tid framför oss. Jag tycker att vi alla ska känna stor tacksamhet över den professionalitet och den kraft som de här yrkesgrupperna har. De förtjänar bättre arbetsvillkor generellt men de förtjänar just nu särskilt mycket att vi alla tar vårt eget ansvar för att minska smittspridningen.

Trots att det inte har varit ett vanligt år så har vi tillsammans i TCO spelat en avgörande roll för att få till stånd lösningar på problem som uppstått till följd av pandemin. Krisinsatser för att rädda jobb och se till att de finns kvar när pandemin är övrigt genom korttidsjobb och riktade stöd. Vi fick ett höjt tak i a-kassan (förvisso inte permanent, men det kommer vi att verka för det kommande året), vi bidrog även till tillfälliga förändringar av reglerna i arbetslöshetsförsäkringen så att så många som möjligt av TCO-förbundens medlemmar kan få ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Så sent som i förra veckan meddelade dessutom regeringen att de börjar genomföra förändringar av sjukförsäkringen. Det är en fråga som vi drivit tillsammans under en längre tid. Nu ser vi att det börjar röra på sig, även om vi har en bit kvar innan vi kan känna oss helt nöjda. De viktiga arbetsmiljöfrågorna har också fått en särskild ställning i samhällsdebatten. Där har vi tillsammans ett stort arbete framför oss att bidra till att skapa hållbara förutsättningar på framtidens arbetsmarknad.

Året som gått visar hur viktigt det är med organisering, att göra saker tillsammans och att det bara är så som vi kan skapa varaktig, positiv förändring. TCO är summan av vad 13 förbund kommit överens om att göra tillsammans. Det finns en enorm kraft i det.

Julen blir också annorlunda än vad den brukar vara för dem av oss som kan vara lediga. Jag hoppas att ni får tid och möjlighet att tillbringa den med era allra närmaste. Jag hoppas också att ni får möjlighet att vila upp er och ladda batterierna. Det kompakta gråvädret som verkar ha legat över stora delar av landet alldeles för länge gör det nog extra viktigt i dessa tider. Energin kommer att behövas. Det fackliga arbetet har varit ovärderligt under året som gått. Och vi kommer att behövas minst lika mycket också under nästa år. Då behöver vi samla all kraft och inspiration vi kan uppbåda för att möta de utmaningar vi står inför.

God jul och gott nytt år!

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström