TCO:s remissvar på betänkandet Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider
Demokrati
Remissvar
TCO ser med oro på att betänkandet innehåller förslag som inte har brett stöd i riksdagen och innebär ett stort sparkrav för public service. TCO ser en stabil, bred och kvalitativ public service-verksamhet som nära nog en nödvändighet för en bestående och utvecklad demokrati och anser att en bestämmelse om oberoende för public service bör införas i yttrandefrihetsgrundlagen.
Sammanfattande synpunkter
TCO har skickat in ett yttrande till Kulturdepartementet om betänkandet Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider (SOU 2024:34) från den parlamentariska public service-kommittén.
Nära förhållande mellan oberoende och bred public service och väl fungerande demokrati
TCO ser en stabil, bred och kvalitativ public service-verksamhet som nära nog en nödvändighet för en bestående och utvecklad demokrati.
Forskningen visar att medborgarna i länder med en stark public service generellt sett har bättre tillgång till politiska nyheter och information jämfört med människor i länder med svagare public service. De har bättre kunskaper om politik och samhälle. Dessutom präglas länder med en stark public service av ett bredare politiskt deltagande och får generellt höga poäng i olika demokrati-index.
Oroväckande att riksdagspartierna inte kunnat enas
TCO ser med stor oro på att kommittén inte lyckats lägga fram ett förslag som har ett brett politiskt stöd hos riksdagspartierna.
Sverige har en lång tradition där viktiga förändringar av public service-verksamheten krävt en stor och bred majoritet i riksdagen vilket bland annat borgat för en långsiktighet med tydlighet och god kontinuitet för verksamheten. Att frångå denna tradition vore mycket olyckligt och problematiskt.
TCO förutsätter därför att regeringen fortsätter arbetet med att nå en bred politisk uppgörelse inför riksdagsbeslutet.
Public service oberoende bör slås fast i yttrandefrihetsgrundlagen
Kommittén föreslår att bestämmelser som reglerar public service-uppdraget och finansieringen av detta uppdrag ska samlas i en ny lag, lagen om public service.
TCO har inget att invända mot förslaget som sådant, det vill säga reglera public service i en särskild lag, men anser att en bestämmelse om oberoende för public service bör införas i yttrandefrihetsgrundlagen. Det skulle ge ett betydligt starkare skydd för själva existensen av en public service-verksamhet utifrån att grundlagen då får anses förutsätta att en sådan verksamhet bedrivs.
En betoning av att verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet skulle därutöver kunna utgöra en betydelsefull markering från det allmännas sida av de förutsättningar som ska ges för public service-företagen att bedriva verksamheten på oberoende grunder.
TCO avstyrker kommitténs förslag till medelstilldelning
TCO anser att det är angeläget med ett fortsatt brett public serviceuppdrag med goda och stabila finansiella förutsättningar för verksamheten.
TCO har svårt att se det på något annat sätt än att finansieringsmodellen som föreslås i betänkandet kommer att leda till en besparing som riskerar att drabba både bredden och kvaliteten av public service-verksamheten.
TCO avstyrker kommitténs förslag till medelstilldelning.
Jurist
Lise Donovan
Relaterat
Demokrati
TCO:s remissvar på SOU 2024:55 En översyn av 23 kap. brottsbalken
TCO synpunkter är på förslaget om frivilligt tillbakaträdande genom anmälan till myndighet och på förslaget om...
Demokrati
TCO:s remissvar på delbetänkandet Ökat informationsutbyte mellan myndigheter SOU 2024:63
TCO anser att det är viktigt att eftersträva att myndigheter ges goda kontrollmöjligheter över hur de offentliga...
Demokrati
Angiverilagen – vad händer nu?
Förra veckan presenterades utredningen om informationsplikt. Det är bra att personal inom vård, skola och...