LAS-utredningen minskar tryggheten för alla anställda

Arbetsrätt

Nyhet

2020-06-01

TCO är starkt kritiska till LAS-utredningen. Godtyckliga uppsägningar, försämrad arbetsmiljö och ökad otrygghet är några av konsekvenserna som skulle uppstå om utredningens förslag blir verklighet. TCO anser det som otänkbart att regeringen skulle kunna gå vidare med utredningens förslag.

Den 1 juni överlämnades den utredning om anställningsskyddslagen (LAS)  som är en konsekvens av Januariavtalet till regeringen.

Om utredningens förslag genomförs försämras anställningsskyddet såväl vid nedskärningar och omorganisationer som vid uppsägningar av personliga skäl. Detta gäller både hos små och stora arbetsgivare och både i privat och offentlig sektor.

Fem undantag från turordningen

Utredningen föreslår att alla arbetsgivare oavsett storlek ska få undanta fem personer från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Det är en stor skillnad mot dagens regler som säger att arbetsgivare med upp till tio anställda får göra undantag för högst två personer.

Skulle förslaget genomföras innebär det ett ökat utrymme för godtycke, att personer sägs upp för att de är obekväma, framför kritik och att äldre får lämna arbetslivet i förtid. Det försvagar även arbetstagarsidans förhandlingsposition vid uppsägningar, vilket bland annat kan leda till att de som blir av med jobbet får sämre ekonomisk trygghet och mindre hjälp till omställning.

Förändringen kommer att gälla för alla arbetsgivare och påverka alla arbetstagare. En majoritet av alla varsel om uppsägning berör mindre än 10 personer. Att undanta fem personer får då mycket stora konsekvenser.

Arbetstagarnas position vid ogrundade uppsägningar försvagas

Utredningen lägger även förslag som ska göra det bli billigare för arbetsgivare att säga upp anställda på grund av till exempel personliga skäl. Den nuvarande huvudregeln att en arbetstagare som anser att en uppsägning saknar saklig grund och som begär ogiltigförklaring har kvar sin anställning så länge tvisten varar tas bort. Istället kommer anställning att upphöra och arbetstagaren slutar få lön så fort uppsägningstiden gått ut. Det gör att arbetstagare oftare kan hamna i situationer där de känner sig tvungna att gå med på en uppgörelse trots att det egentligen saknas sakligt grund för uppsägning.

Hos arbetsgivare med mindre än 15 anställda kommer uppsägningar inte längre att kunna ogiltigförklaras. Det innebär att arbetstagaren kan få ett skadestånd, men inte få tillbaka sin anställning även om det visar sig att uppsägningen saknade saklig grund.

Ett obalanserat förslag

Utredningen innehåller även ett förslag om att arbetsgivaren ska vara skyldig att erbjuda anställda som varit anställda minst sex månader kompetensutveckling samt ett förslag som ökar möjligheterna för den som har en allmän visstidsanställning att få en tillsvidareanställning. TCO ser positivt på både dessa förslag. De är dock långt ifrån tillräckliga för att väga upp de försämringar som utredningens övriga förslag innebär för arbetstagarna.

Trots att det i såväl Januariavtalet som i utredningens direktiv står att en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter ska upprätthållas innebär förslagen en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel.

Utredningens förslag kan heller inte försvaras med att de skulle leda till en bättre fungerande arbetsmarknad. Svagare anställningsskydd ger inte fler sjuksköterskor, lärare, poliser eller ingenjörer. Svagare anställningsskydd är heller inte något effektivt sätt att hjälpa långtidsarbetslösa att komma i arbete. Arbetsgivare som känner sig osäkra på personer som de vill anställa har redan idag stora möjligheter att pröva det genom visstildsanställningar eller genom att en tillsvidareanställning inleds med en provanställning. 

TCO:s utgångspunkt är att anställningsskydd och kompetensutveckling är sådant som det är bättre att förhandla än att lagstifta om och vidare att anpassning av anställningsskyddet till olika branscher och ändrade förhållanden på arbetsmarknaden bäst sker genom kollektivavtal. TCO anser därför att regeringen inte bör gå vidare med utredningens förslag.

Utredningens uppdrag har varit att: 

  • Föreslå utökade undantag från turordningsreglerna
  • Föreslå regler som gör arbetsgivarens kostnader vid uppsägningar lägre och mer förutsägbara. 
  • Föreslå regler för att stärka arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling. 
  • Utreda om det finns skäl att föreslå regler för att få en bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor. 

Läs hela betänkandet En moderinserad arbetsrätt hos regeringen. 

Bild på Jens Lidén

Jurist

Jens Lidén