StartFakta och politikArbetsrätt

Facklig handbok för schyst...

Facklig handbok för schyst upphandling

Arbetsrätt

Nyhet

2019-01-30

En ny version av den fackliga handboken för bättre offentlig upphandling har tagits fram av OFR i samarbete med TCO. Handboken vänder sig till lokala fackliga företrädare och ombudsmän och behandlar både upphandlingar enligt upphandlingslagarna LOU och LUF och enligt lagen om valfrihetssystem LOV.

- Genom offentlig upphandling kan vi förbättra arbetsvillkoren för de som arbetar i verksamheter som upphandlar varor och tjänster, men också hos leverantörerna till kommun, landsting och stat, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.
 
Varje år köper stat, kommuner och landsting varor och tjänster för över 600 miljarder kronor vilket motsvarar ungefär en tredjedel av hela den offentliga sektorns utgifter. Rätt använd är offentlig upphandling ett viktigt strategiskt verktyg som kan ge hög kvalitet, bättre ekonomi och ökad effektivitet i den offentliga sektorn. Och bättre arbetsmiljö.
 
- Handboken är tänkt att underlätta för förtroendevalda att veta vad man kan göra och hur man ska göra det. Det ska bli enklare, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.
 
OFR tog redan 2014 fram en facklig handbok för hur förtroendevalda kan vara delaktiga i offentliga upphandlingar och TCO har varit mycket engagerad i genomförandet av 2014 års upphandlingsdirektiv för att se till att det numera finns ett krav på att ställa arbetsrättsliga villkor i offentlig upphandling.
 
- Handboken är både som en uppslagsbok där du kan hitta fakta om vad lagen säger och vad jag har för möjligheter. Men vi har också ett kapitel där vi använt oss av en referensgrupp som en inspirationskälla, där man kan se vad man kan uppnå genom att vara med tidigt och påverka hur arbetet lägga upp med upphandlingen, säger OFR:s ordförande Lars Fresker.
 
Vill du beställa handboken ska du i första hand kontakta ditt fackförbund eller OFR. Om du inte är medlem i något av förbunden finns boken att tillgå på Adlibris och Bokia. Den går även att ladda ner på ofr.se som pdf.

 

Läs TCO:s och OFR:s debattartikel i Dagens Samhälle om den nya uppdaterade handboken.