Så kan distansrevolutionen förbättra arbetslivet
Arbetsmiljö
Debattartikel
2021-07-08
Arbetsgivare och anställda måste ta vara på de möjligheter som distansrevolutionen innebär. Det skriver TCO på Dagens Nyheters debattsida.
I debattartikeln på DN Debatt skriver TCO:s ordförande Therese Svanström att ett kraftigt ökat inslag av distansarbete kommer att vara en långtgående förändring på många arbetsplatser. Att arbeta på distans har uppfattats som positivt av majoriteten av de tjänstemän som arbetat hemifrån. Sju av tio uppger att de har trivts bra med det. Och nästan alla, 93 procent, skulle vilja fortsätta arbeta på distans åtminstone någon dag i veckan när pandemin är över.
Samtidigt ska aldrig möjligheten till distansarbete ersätta rätten till en arbetsplats – möjligheten att arbeta på annan plats än arbetsplatsen ska vara just en möjlighet, inte ensidigt styrd av arbetsgivarens behov.
En övergång till en friare syn på den fysiska arbetsplatsen har alla möjligheter att fungera som en katalysator för ett mer välfungerande arbetsliv i bredare mening.
Läs debattartikeln här.
Relaterat
Arbetsmiljö
Arbetsmiljö vid distansarbete
Ökad flexibilitet, färre transportsträckor och förbättrad arbetsmiljö – om distansarbetet utformas på rätt sätt. Distansrevolutionen och är här för att stanna. Med det kommer flera fördelar, men det ställer också krav på en fungerande samverkan där alla berörda parter tar sitt ansvar.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljöverket har gjort om och gjort rätt – gällande skyddsombudens roll
Skyddsombud har rätt att företräda enskilda. I höstas skapade Arbetsmiljöverket oro och förvirring genom att påstå...
Arbetsmiljö
TCO:s remissvar på utredningen "Steg framåt - med arbetsmiljön i fokus"
TCO är generellt positivt till en stor del av utredningens förslag, men ser både för- och nackdelar, samt...