Organisatorisk och social arbetsmiljö – OSA
Arbetsmiljö
Artikel
Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (oftast kallat OSA) är ett mycket viktigt verktyg för tjänstemännens arbetsmiljö. Föreskrifterna började gälla den 31 mars 2016 och reglerar kunskapskrav, mål, arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling.
De viktigaste punkterna i OSA-föreskrifterna
OSA-föreskrifterna innebär ett stort steg framåt och nya möjligheter i arbetsmiljöarbetet. Innan OSA talade man om psykosocial arbetsmiljö, vilket ju innebär ett fokus på individen och hens eventuella problem. TCO menar att det är en viktig förändring att OSA utgår från brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön istället.
Föreskrifterna är utfärdade med stöd av arbetsmiljölagen, AML. De är bindande och ger helt enkelt rättsliga förutsättningar att ställa krav i syfte att förebygga stress, skadliga arbetstider och olika slag av kränkningar.
TCO vill peka på att OSA tydligt säger att arbetsgivaren ska se till att chefer och arbetsledare har kunskaper om hur man förebygger och hanterar både ohälsosam arbetsbelastning och kränkande särbehandling.
Dessutom innehåller OSA ett krav på att arbetsgivaren ska se till att det finns förutsättningar att omsätta dessa kunskaper i praktiken.
OSA-föreskrifternas tre huvudområden
- Arbetsbelastning
- Arbetstid
- Kränkande särbehandling
OSA inte tillräckligt mot mobbning
Föreskrifterna har lagt en god grund för att arbeta systematiskt och förebyggande med mobbning som ett arbetsmiljöproblem. Men det räcker inte. Det behövs också ett arbetsrättsligt skydd mot mobbning och allmänna trakasserier i arbetslivet. Arbetsgivaren bör som i diskrimineringslagen vara skyldig att utreda och vidta åtgärder mot trakasserier. Sker inte det bör arbetsgivaren bli skyldig att betala skadestånd till den som drabbats av mobbningen.
TCO arbetar för att en sådan lag ska antas av riksdagen. Som ett första steg vill TCO att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att ta fram en arbetsrättslig lag mot mobbning och trakasserier i arbetslivet.
Mer om OSA:
OSA-kollen
Ett verktyg från Suntarbetsliv.se om hur man kan jobba för en organisatorisk och social arbetsmiljö
OSA-hjälpen
Prevents samlade material om OSA. Prevent är en ideell organisation som ägs av LO, PTK och Svenskt Näringsliv.
Jurist (tjänstledig)
Lise Donovan
Relaterat
Arbetsmiljö
Se upp med försämringar i Arbetsmiljöverkets regelverk
Arbetsmiljöverket har uppdaterat sitt regelverk. Resultatet innebär en förskjutning bort från samverkan med...
Arbetsmiljö
LO, TCO och Saco: Regeringens initiativ riskerar arbetsmiljön
Vi kan ge mängder av förklaringar till varför skyddsombud lämnar sina uppdrag och varför det är svårt att rekrytera...
Arbetsmiljö
Arbetsmiljö vid distansarbete
Ökad flexibilitet, färre transportsträckor och förbättrad arbetsmiljö – om distansarbetet utformas på rätt sätt. Distansrevolutionen och är här för att stanna. Med det kommer flera fördelar, men det ställer också krav på en fungerande samverkan där alla berörda parter tar sitt ansvar.