Brev till Paulina Brandberg om skyddsombuden
Arbetsmiljö
Nyhet
2023-09-25
Idag (25/9) skickade Saco, TCO och LO ett gemensamt brev till biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. Det är bra att regeringen vill att flera ska vilja engagera sig som skyddsombud, men centralorganisationerna vill återigen betona betydelsen av att skyddsombuden är utsedda av ett fackförbund. Läs hela brevet nedan.
Regeringens nya uppdrag till Arbetsmiljöverket handlar om att fler ska vilja engagera sig som skyddsombud. En önskan som verkligen delas av oss fackliga centralorganisationer.
Arbetsgivare är ansvariga för arbetsmiljön men arbetsmiljöarbetet bygger på att arbetsgivare och arbetstagare samverkar för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Tillsammans ska vi bedriva arbetsmiljöverksamhet på ett lämpligt organiserat sätt och skyddsombuden har en central roll i detta som arbetstagarnas ombud.
”Att fler engagerar sig som skyddsombud är ett viktigt led i en välfungerande samverkan mellan arbetstagare och arbetsgivare på arbetsplatserna och för att identifiera risker i arbetsmiljön på ett tidigt stadium” skriver regeringen i uppdraget till Arbetsmiljöverket. Även detta instämmer vi fullt ut i.
Problemet är uppdragets sista mening ”…oavsett om skyddsombuden respektive arbetstagarna har en facklig tillhörighet eller inte”.
Ensam är ofta svag, men tillsammans kan vi vara starka - det är en av grundtankarna med facket. Det gäller även skyddsombuden. LO, TCO och Saco vill återigen betona betydelsen av att skyddsombuden är utsedda av ett fackförbund.
Uppdraget som skyddsombud är tufft och kräver ofta att man vågar lyfta svåra och ibland obekväma frågor. För att kunna och våga göra detta ser vi den trygghet det ger ett skyddsombud att vara medlem i och utsedd av en facklig organisation, som grundläggande. Dels omfattas du då som skyddsombud av facklig förtroendemannalag, dels kan du få utbildning, rådgivning och stöd från din fackliga organisation. Hjälp med förhandlingsinsatser, tolkningsföreträden och drivande av rättsliga processer kan också behövas ibland. Våra förbund arbetar outtröttligt med att rekrytera, utbilda och stötta skyddsombud. Man kan fundera på hur stort antalet skyddsombud i Sverige hade varit utan dessa insatser.
Vi deltar gärna i en diskussion om vad det behövs för förutsättningar för att få fler att vilja och kunna engagera sig som skyddsombud. Meningen med fler skyddsombud är inte bara att de ska vara fler - de ska kunna föra arbetstagarnas talan, vaka över skyddet mot ohälsa och olycksfall och bidra med andra perspektiv och insikter än arbetsgivarparten så att man tillsammans kan uppnå en god arbetsmiljö. Det gör skyddsombuden bäst med en facklig organisation i ryggen!
Med vänliga hälsningar,
Göran Arrius, Saco
Therese Svanström, TCO
Susanna Gideonsson, LO
Relaterat
Pension, Arbetsmiljö
Längre arbetsliv – och en bättre pension
Rapporten är den andra delen i en serie som diskuterar tjänstemännens förväntningar på pensionen samt möjligheter och...
Pension, Arbetsmiljö
180 000 tjänstemän vill gå i pension i förtid
TCO: Kraven för att fler ska orka jobba längre
Pension, Arbetsmiljö
Ny rapport från TCO: Så får tjänstemännen ett längre arbetsliv – och en bättre pension
Många tjänstemän planerar att gå i tidig pension av arbets- och/eller hälsoskäl. Detta på grund av dålig arbetsmiljö...