Var så trygg du kan i otrygga tider

Arbetsmarknad

Blogg

2020-03-31

Coronapandemin påverkar hela samhället. Det är oroliga tider på arbetsmarknaden och det är viktigt för alla arbetstagare att försäkra sig så gott det går.

Dagligen får vi rapporter om stora företag som stänger ner sin produktion, medarbetare som permitteras och frilansande journalister, kulturarbetare och timanställda som förlorar sina uppdrag. Som arbetstagare kan det kännas både osäkert och skrämmande.

Ett stort antal åtgärder har redan vidtagits för att minska smittspridningen, säkra människors trygghet och lindra de negativa konsekvenserna för ekonomin. För att vi som finns på arbetsmarknaden ska vara så trygga vi kan i en otrygg tid är det viktigt att försöka försäkra sig så gott det är rimligt och går.

Mitt första råd är att, om du inte redan har gjort det, gå med i a-kassan, för att så snabbt som möjligt uppfylla villkoren för den offentliga arbetslöshetsförsäkringen. Regeringen har precis aviserat ett krispaket med temporära regler under 2020. De temporära reglerna innebär att det så kallade medlemsvillkoret, dvs. att du ska ha varit medlem i en a-kassa i 12 månader, nu under 2020 ändras till att det räcker att du har varit medlem i tre månader: så gå genast med i en a-kassa. Taket i a-kassan höjs också temporärt till 1200 kronor de första 100 dagarna i arbetslöshet vilket innebär att år 2020 nås taket i a-kassan vid en månadsinkomst på 33 000 kronor, istället för 25 000 kronor. Den högsta a-kassa man kan få är 26 400 kronor i månaden år 2020, mot de vanliga reglernas 20 020 kronor per månad.

Mitt andra råd är att försöka jobba på en arbetsplats som har kollektivavtal. Utöver ersättningen från det offentliga är det också möjligt att få ersättning från kollektivavtalens avtalsförsäkringar. Till exempel betalar kollektivavtalet för privatanställda arbetare ut en klumpsumma som extra ersättning vid arbetslöshet om man uppfyller vissa villkor.

Kollektivavtalet för privatanställda tjänstemän ger 70 procent av hela lönen (upp till en lön på drygt 90 000 kronor i månaden) under en period. Kollektivavtalet för anställda inom kommuner och landsting betalar samma procentsatser som den offentliga arbetslöshetsförsäkringen, fast för hela lönen, även ovanför taket i a-kassan. Kollektivavtalets omställningsorganisationer hjälper också till med jobbsökande och ibland vidareutbildningar.

Den arbetstagare som är medlem i ett fackförbund och har en inkomstförsäkring för arbetslöshet (ingår i medlemskapet hos de allra flesta fackförbund) kan få 80 procent av lönen ersatt, ofta upp till ett tak, i mellan 100–200 arbetslöshetsdagar. Mitt tredje råd är alltså att gå med i ett fackförbund som har inkomstförsäkring.

Du kan läsa mer i vår rapport Tryggheten, staten och partsmodellen om vilken a-kassa du kan få från det offentliga och vilken ersättning du kan få från kollektivavtalet och från fackförbundens inkomstförsäkringar.

Bild på Maria Ahrengart

Utredare: Arbetslöshetsförsäkringen

Maria Ahrengart