Stora vinster med distansarbete
Arbetsmarknad
Pressmeddelande
2025-02-04
Över hälften av tjänstemännen arbetar på distans och var tredje tjänsteman sparar in restid motsvarande en halv arbetsvecka eller mer i månaden. Det visar ny undersökning som TCO gjort i samarbete med Novus.
– Många tjänstemän känner en stress över att få tiden att räcka till i vardagen. Där kan distansarbete göra det lättare att lägga livspusslet och ge mer tid till återhämtning, vilket i sin tur kan minska risken för sjukfrånvaro och möjliggöra för fler att orka jobba ett helt arbetsliv, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.
TCO har med hjälp av Novus frågat över 3500 tjänstemän om distansarbete och flexibilitet i arbetslivet. Undersökningen visar att 54 procent av tjänstemännen idag jobbar på distans mer än endast enstaka tillfällen. Det är vanligare att arbeta på distans om man har högre utbildning, högre inkomst och jobbar inom privat sektor. Det är även vanligare bland tjänstemän med barn under 12 år.
De tre vanligaste branscherna att distansarbeta i är data/IT, bank/försäkring och offentlig förvaltning. Mindre vanligt är det inom utbildning och vård och omsorg.
Distansarbete kan hjälpa lägga livspusslet
Undersökningen visar även att en tjänsteman i snitt sparar 14,8 timmar i månaden genom att arbeta på distans. Var tredje tjänsteman som distansarbetar sparar in restid motsvarande en halv arbetsvecka eller mer i månaden. Det blir fem arbetsveckor under ett år.
TCO har också frågat vad tjänstemännen skulle behöva avstå från att göra om de inte kan distansarbeta lika mycket som i dag. 62 procent svarar att de skulle behöva avstå från vissa aktiviteter. 23 procent svarar att de inte skulle behöva det, men att de skulle känna sig mer stressade i vardagen.
De vanligaste aktiviteter tjänstemän skulle behöva avstå är återhämtning och hushållsarbete/matlagning. Tjänstemän med barn under 12 år svarar oftare än övriga att de skulle behöva avstå från någon aktivitet. Bland kvinnor med yngre barn svarar hälften att de skulle behöva avstå från återhämtning, medan motsvarande andel bland männen är lägre.
– Det är tydligt att det finns vinster med distansarbete för både arbetsgivare och arbetstagare. Men det finns även risker. Arbetsmiljön på hemmakontoren behöver fungera och distansarbete ska inte innebära fler arbetstimmar eller att gränserna mellan arbetstid och fritid suddas ut, säger Therese Svanström.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av TCO. Antal genomförda webintervjuer är 3 584 med en svarsfrekvens på 54,3 procent. Fältperioden var 31 november-19 december 2024.
Presschef
Tora Heckscher
Relaterat
Arbetsmarknad, Jämställdhet
Tjänstemännen och det flexibla arbetslivet
Distansarbetet har revolutionerat arbetsmarknaden och inneburit ett skifte i synen på hur och var vi arbetar. Men en...
Arbetsmarknad
TCO:s remissvar på Ds 2024:9 Bättre förutsättningar för utsänd statlig personal
TCO delar i huvudsak och på en generell nivå utredningens bedömningar och förslag. Det är dock beklagligt att...
Arbetsmarknad
Det behöver göras mer mot hot och våld i arbetslivet – ratificera ILO-konvention 190 nu!
I dag den 25 november är det Orange Day som är dagen då FN särskilt uppmärksammar våld mot kvinnor. TCO vill därför...