Arbetsmarknad

Arbetsmarknad

Artikel

Arbetsmarknaden är i ständig förändring. Digitalisering och teknisk utveckling skapar många nya jobb, men innebär även att en del jobb försvinner. Sverige har en hög långtidsarbetslöshet, samtidigt som det finns en brist på arbetskraft i flera yrken. TCO verkar för att fler ska komma i arbete och att arbetslösa ska få rätt jobb – snarare än vilket jobb som helst.

  • Mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken. Fler arbetslösa behöver gå till reguljär utbildning. För många arbetssökande innebär detta utbildning på grundläggande nivå.
  • Utöka Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar. Fler arbetssökande behöver erbjudas och genomföra Arbetsförmedlingens yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningar. Det skulle underlätta arbetsgivarnas rekryteringar och samtidigt förbättra möjligheterna för arbetslösa att få ett arbete.
  • Satsa mer på insatser på arbetsplatser. Vi vet att en möjlighet att lära på jobbet ger god utdelning, i synnerhet för människor som står långt från arbetsmarknaden. Arbetspraktik och anställningar med stöd är viktiga insatser för att fler ska få ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden.
  • Erbjud mer stöd till arbetssökande. En mycket stor andel av de arbetssökande står långt från arbetsmarknaden. Stora grupper av de arbetssökande behöver därför mer och bättre personligt stöd från Arbetsförmedlingen för att komma i arbete eller övergå till utbildning. I detta ingår även ökat stöd till arbetssökande med funktionsnedsättningar.

Arbetsmarknaden ska vara både trygg och flexibel

TCO vill se en mer ambitiös, effektiv och ändamålsenlig arbetsmarknadspolitik. För att arbetsmarknaden ska skapa tillväxt och välfärd i Sverige krävs rätt förutsättningar. En arbetsmarknad som präglas av både flexibilitet och trygghet förutsätter såväl utvecklade välfärdssystem som ansvarstagande parter. Det behöver finnas en väl fungerande arbetsmarknadspolitik, a-kassa och sjukförsäkring samt goda möjligheter att ställa om när nya jobb skapas och gamla försvinner.  

Med fler i arbete och en bättre fungerande matchning på arbetsmarknaden förbättras företagens konkurrenskraft, tillväxten ökar och välfärden stärks. Därför är det viktigt att sätta in åtgärder som både minskar arbetslösheten och bristen på arbetskraft, där människor anställs till rätt jobb – inte bara till ett jobb, vilket som helst.

Långtidsarbetslöshet får stora konsekvenser både för individer och samhälle

Långtidsarbetslösheten är en av de största utmaningarna på arbetsmarknaden och antalet långtidsarbetslösa medlemmar i TCO-förbundens a-kassor är fortsatt högt. Längre arbetslöshetsperioder försvårar möjligheterna att komma i arbete bland annat genom förlorad kompetens och missad kompetensutveckling, men också genom förlust av nätverk och kontakter.

En hög långtidsarbetslöshet kan i sin tur även leda till brist på arbetskraft. Bland de yrken som organiseras av TCO:s-förbund är det idag brist på exempelvis ingenjörer, IT-specialister, sjuksköterskor och poliser, men även på många andra kvalificerade tjänstemän i privat eller offentlig sektor.

Arbetsmarknadspolitiken ska samverka med utbildningspolitiken

För TCO är det centralt att åtgärder för en bättre arbetsmarknad baseras på beprövade metoder med bevisad effekt. Forskningen visar att insatser som utbildning, subventionerade anställningar och stöd från arbetsförmedlare är fungerande åtgärder för att få fler i arbete. TCO anser att det generellt behövs mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken och mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken.

En kvinna står upp och leder ett möte för fyra andra personer som sitter runt ett kontorsbord

TCO:s arbetsmarknads-politiska program

Ska vi klara av en arbetsmarknad i förändring så måste även arbetsmarknadspolitiken förnyas. I vårt arbetsmarknadspolitiska program beskriver vi i vilken riktning politiken måste gå.

EU och arbetsmarknaden

Beslut som tas på EU-nivå har stor påverkan på svensk arbetsmarknad och på människors vardag. TCO verkar därför för ett EU som värnar fri rörlighet, trygga jobb, nationella partsmodeller och den sociala dialogen i ett demokratiskt och jämställt Europa.

Bild på Håkan  Gustavsson

Utredare: arbetsmarknad och arbetsmarknadspolitik

Håkan Gustavsson

Prenumerera på alla våra nyheter inom arbetsmarknad

Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt inom arbetsmarknad? Lämna din mejladress här.

Vi behandlar dina kontaktuppgifter med stöd av ett berättigat intresse. Läs mer om vår hantering här.

Mer om arbetsmarknad

Här hittar du allt vårt material om arbetsmarknad, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.

Filtrera

Sökresultat

Inga träffar

Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.