StartFakta och politikA-kassa

Glöm inte insatser för de...

Glöm inte insatser för de som står utanför arbetsmarknaden

Arbetsmarknad, A-kassa

Blogg

2020-04-24

Mycket har gjorts för att stödja arbetsgivare och deras anställda i Coronakrisens spår, något vi tycker är bra, men glöm inte de som står utanför arbetsmarknaden! Vi har vänt oss till regeringen för att uppmärksamma åtgärder man kan göra.

Regering och riksdag har gjort flera insatser för att stödja arbetsgivare och deras anställda i denna kris. TCO har välkomnat flera av de åtgärder som har presenterats bland annat stödet till korttidsarbete som ger företag en möjlighet att snabbt minska sina kostnader. Men denna kris slår inte enbart mot arbetsgivare och anställda utan även mot de som redan står utanför arbetsmarknaden. Därför har vi vänt oss till regeringen för att uppmärksamma behovet av åtgärder för att hålla nere långtidsarbetslösheten.

Fortsatt stort behov av arbetsmarknadspolitiska insatser

Vi har fått signaler om att arbetsmarknadspolitiska insatser tvingats avbrytas. Dessutom blir det svårare att påbörja nya insatser. Sannolikt kommer därför långtidsarbetslösheten att öka. För personer över 25 år som gått in i jobb- och utvecklingsgarantin utan att uppfylla villkoren för arbetslöshetsförsäkring kan smällen bli särskilt hård. Deltagarna får grundbeloppet i aktivitetsstödet på 223 kronor per dag i 450 dagar. Därefter är ersättningsdagarna slut och de får istället vända sig till
kommunernas socialtjänst för att söka försörjningsstöd.

Ta bort tidsgränsen

TCO har i veckan, tillsammans med LO och SACO, uppmärksammat regeringen på behovet att tillfälligt ta bort tidsgränsen för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin som inte tidigare har haft a-kassa. Att ta bort 450-dagarsgränsen skulle innebära, förutom ökad ekonomisk säkerhet för individerna, minskad arbetsbelastning inom socialtjänsten eftersom utredningar om försörjningsstöd skulle skjutas fram och i vissa fall undvikas. Det skulle dessutom undvika ökad belastning på flera kommuners ansträngda ekonomi.

Bild på Maria Ahrengart

Utredare: Arbetslöshetsförsäkringen

Maria Ahrengart